• Anasayfa
  • Ekonomi
  • Baş Ekonomist Görünüm Raporu’na göre küresel ekonomide belirsizlik devam ediyor
01 Nisan 2024

Baş Ekonomist Görünüm Raporu’na göre küresel ekonomide belirsizlik devam ediyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantısında açıklanan Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024'te, küresel ekonominin, jeopolitik çekişmeler, sıkı finansman koşulları ve belirsizliklerle 2024 yılında zayıflayacağı öngörüldü.
 
Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024” (Chief Economists Outlook), küresel ekonominin görünümünü “belirsizliklerle dolu” olarak nitelendiriyor. Rapor kapsamında hazırlanan ankete katılan ekonomistler, küresel ekonominin durgun bir seyir izleyeceğini belirtirken yüksek enflasyon, sıkı finansal koşullar ve jeopolitik çatışmaların küresel ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam edeceğini öngörüyor.

Ekonomistlerin yüzde 56’sı, küresel ekonominin bu yıl zayıflayacağını düşünürken, yüzde 43’ü koşulların değişmeyeceğini veya küresel ekonominin daha güçlü büyüyeceğini ifade ediyor. ABD, Güney Asya, Doğu Asya ve Pasifik için ekonomik görünüm olumlu kalmaya devam ederken, Avrupa ve Çin’de zayıf bir büyüme bekleniyor. Ekonomistlerin yüzde 68’i zayıf tüketim, düşük sanayi üretimi ve emlak piyasasına ilişkin endişelerin daha güçlü bir toparlanma beklentisi üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bu yıl Çin’de zayıf bir büyüme öngörüyor.
 
Enflasyonda düşüş beklentisi

Geleceğe ilişkin beklentilerde ise ekonomistlerin yüzde 77’si iş gücü piyasalarının rahatlayacağını ve yüzde 70’i finansal koşulların gelecek yıl gevşeyeceğini belirtiyor.

Ankete katılanların yüzde 70’i enflasyon oranlarının bu yıl düşeceğini tahmin ederken, finansal koşulların sıkılığının devam edeceği de ekonomistlerin beklentileri arasında yer alıyor.

Yapay zekâ ve üretkenlik konusunda ise ankete katılan ekonomistlerin yüzde 94’ü, gelecek 5 yıl içinde yapay zekânın yüksek gelirli ekonomilerde üretkenliği önemli ölçüde artırmasını beklerken, düşük gelirli ekonomiler için bu oran yüzde 53 seviyesinde kalıyor.

Baş ekonomistlerin neredeyse yüzde 70’i bu yıl jeoekonomik kutuplaşmanın hızlanmasını beklerken, ankete katılanların yüzde 87’si küresel ekonomide ve yüzde 80’i ise borsalarda bu durumun volatiliteyi artıracağını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 86’sı yakın zamandaki jeopolitik gelişmelerin yerelleşmeyi artıracağını, yüzde 80’i bu gelişmelerin jeoekonomik blokları güçlendireceğini öngörüyor. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 57’si ise bu durumun eşitsizliği artıracağı ve Kuzey-Güney ayrımını önümüzdeki üç yılda derinleştireceği kanaatini taşıyor.
 
% 56 Küresel ekonomide zayıflama bekleyen ekonomistlerin oranı
% 70 Küresel ekonomide enflasyonun düşeceğini düşünen ekonomistlerin oranı
% 94 yapay zekânın gelişmiş ülkelerde verimliliği artıracağını düşünen ekonomistlerin
oranı
% 53 Gelişmekte olan ülkelerde yapay zekânın verimliliği artıracağını düşünen ekonomistlerin oranı